Okategoriserade

10 livsmedel som är dåliga för dina tänder och du kan behöva akut tandvård.

Karies kan drabba vem som helst, oavsett vilken ålder du är. Karies är ett resultat av att du har plack med bakterier som livnär sig på sockerarterna i din kost, som sedan orsakar hål i tänderna. Hålrum uppstår på grund av att bakterierna äter upp sockret och förvandlar det till en syra som löser upp din tands emalj.

 

Att äta mat som innehåller mycket socker är dåligt för dina tänder och bidrar till plack och karies. I den här artikeln kommer vi att diskutera vilka livsmedel du bör försöka hålla dig borta från eller begränsa, för att hålla dina tänder så friska du kan.

 

Vilken mat bör du bry dig mest om?

I allmänhet kommer mat som är klibbig och sockerhaltig att vara dålig för dina tänder. När mat är klibbig tenderar de att fastna på dina tänder längre, vilket ger bakterierna en större chans att skada dina tänder. Sur mat kan också vara ett dåligt val, eftersom syran potentiellt kan skada tandemaljen. Mat och dryck som är sockerhaltiga och sura (som läsk) kan orsaka dubbel skada på dina tänder.

 

De livsmedel som listas nedan är inte nödvändigtvis dåliga för din hälsa, men experter rekommenderar att du borstar tänderna, använder tandtråd och sköljer munnen efter att ha ätit dessa livsmedel för att förhindra att hål bildas.

 

  1. Popcorn

Popcorn är ett hälsosamt mellanmålsalternativ till chips men det finns några anledningar till att det kan vara väldigt jobbigt för dina tänder. Vi njuter vanligtvis av popcorn under en lång film som ger bakterier mer tid att skada dina tänder medan du tittar. Dessutom är det praktiskt taget omöjligt att äta popcorn utan att fastna mellan tänderna. Var beredd med en tandpetare och lite vatten eller en bra tandtråd efter att du har ätit klart.

 

Utöver det är de hårda opoppade kärnorna bra på att knäcka tänder om du råkar bita ner på en. Om du äter popcorn i en handfull, var extra försiktig.

 

  1. Raffinerade kolhydrater

Raffinerade kolhydrater inkluderar vanligtvis de flesta av små barns favoritmat som vitt bröd, kex, chips eller pommes frites. Dessa är alla enkla kolhydrater som bryts ner till sockerarter. När dessa sockerarter väl blandas med bakterierna i munnen, jäser de och skapar mjölksyra som är mycket effektiv för att erodera tandemaljen.

 

Mjukt vitt bröd och middagsfrallor är de värsta bovarna, eftersom de tenderar att lätt fastna på tänderna, vilket ger bakterierna mer tid att skapa syra.

 

  1. Torkad frukt

Saker som russin, torkade aprikoser eller fruktrullar anses ofta vara exempel på nyttiga, näringsrika mellanmål som är bättre för tänderna än godis. Men sockerarterna som finns i dessa frukter är mycket koncentrerade på grund av att de torkar ut. Dessutom gör deras sega konsistens dem benägna att fastna på tänderna, vilket ger bakterierna extra tid att orsaka skada.

 

  1. Läsk

Alla läskedrycker, oavsett om de innehåller socker eller inte, kommer att ha syra. Detta kan skada dina tänder vilket kan leda till ökade håligheter och tanderosion. Försök att undvika läsk om du vill hålla dina tänder friskare. Håll dig till osötat te eller vatten som ersättning. Om du behöver dricka en läsk, undvik att borsta tänderna direkt efter eftersom syran mjukar upp din tandemalj och gör dem mer känsliga för nötning.

 

  1. Pickles

Inlagd mat använder vinäger som innehåller syra och är viktigt för betningsprocessen. Denna syra kan orsaka fläckar såväl som erosion av din tandemalj. Många inlagda livsmedel innehåller socker som också bidrar till håligheter.

 

  1. Vin

Både vitt och rött vin innehåller erosiv syra, som verkar för att mjuka upp emaljen. Rött vin innehåller också föreningar som kallas tanniner, som torkar ut din mun och fläckar dina tänder. Om du vet att du ska dricka vin, borsta tänderna i förväg för att minska mängden plack som vinet kan fastna på. Du bör också vänta 30 minuter efter att ha druckit vin med att borsta tänderna för att undvika att borsta in vinet i tänderna.

 

  1. Citrusfrukter

Citrusfrukter kan vara en viktig del av all hälsosam kost, men när du äter mycket av dem på egen hand kan citronsyran i frukten slitas bort på din tandemalj, vilket gör dina tänder sårbara för hål i tänderna. Citroner, limefrukter och grapefrukt är särskilt mycket sura. När du dricker juice, försök att använda ett sugrör så att en del av syran går förbi dina tänder.

 

  1. Pastasås

Tomater är en hälsosam källa till vitaminer men de är sura. När du äter pasta med röd sås kan det göra dubbel skada på din emalj eftersom syran i såsen bryter ner dina tänder och pastans kolhydrater hjälper till att mata bakterier som orsakar håligheter.

 

  1. Hårt godis

Hårda godisar ligger kvar i munnen ett tag medan du väntar på att de ska lösas upp. Det kan ta cirka tio minuter för vissa hårda godisar att lösas upp och det finns inga hälsofördelar med att äta godis. Eftersom den söta godbiten spenderar så mycket tid i munnen ger det bakterierna mycket tid att göra allvarlig skada. Hårt godis har också potential att spricka tänder och orsaka skärsår på insidan av munnen.

 

  1. PB&J-mackor

Jordnötssmör görs vanligtvis med mycket socker och det är klibbigt. Försök istället att använda naturligt jordnötssmör utan tillsatt socker för att minska problemet. Tillsammans med det är sylt vanligtvis laddad med socker. Även sylt av frukt innehåller naturliga sockerarter som uppmuntrar plack och bakterier att samlas om de inte sköljs ur direkt.