Okategoriserade

Vad ska jag göra om du glider på is i en bil?

Om du glider på is under körning är det viktigt att hålla sig lugn och ta följande steg halkbana stockholm:

 

1. Slam inte på bromsarna; I stället lätta på gaspedalen och låt din bil bromsa gradvis. Att smälla på bromsarna får dig bara att glida längre.

2. Vrid hjulet i den riktning du vill att din bil ska gå.

3. Använd om möjligt din bromspedal för att styra din hastighet; Om du träffar bromspedalen för hårt kan du glida ut ur kontrollen.

4. Om du börjar glida, släppa bromspedalen och styra i motsatt riktning av gliden tills du återfår kontrollen över din bil.

 

1. Styr in i skidan:

I norr, betyder vinter en helt annan typ av körning. Medan de flesta i Nordamerika buntar upp och skrapar is från vindrutorna, styr förare i Arktis sina lastbilar på frysta floder och sjöar för att komma runt. Dessa vägar, kända som isvägar, är en avgörande del av livet i norr, förbinder avlägsna samhällen och möjliggör handel under hela året.

 

Men med varmare vintrar kommer tunnare och mindre stabil is, vilket gör förhållandena på vägarna farligare än någonsin. I mars 2017 gled en lastbil med bränsle av en isväg nära samhället i Taloyoak och tog eld och tvingade evakueringen av flera hem.

 

Trots riskerna finns det ingen återvändande från att använda isvägar. De är helt enkelt för viktiga för nordliga samhällen för handel, leveranser och sociala kontakter.

 

2. Pumpa bromsarna:

De nordvästra territorierna Ice Roads är en avgörande transportlänk för de avlägsna samhällena i regionen, men med varmare temperaturer och mindre is i år uppmanas invånare och företag att använda försiktighet.

 

Infrastrukturdepartementet har utfärdat en reserådgivning och varnat för att isen inte är säker för tunga lastbilar och andra stora fordon. Rådgivningen rekommenderar också att människor undviker att resa på isvägen helt om de inte behöver.

 

“Med vädret vi ser är rådgivningen bara en försiktighetsåtgärd”, säger avdelnings talesman Tessa McLeod. “Vi vill att människor ska vara medvetna om förhållandena så att de kan fatta välgrundade beslut om huruvida de ska resa eller inte.”

 

McLeod sa att avdelningen kommer att fortsätta att övervaka situationen och utfärda uppdateringar vid behov.

 

3. Skift till en lägre växel:

Föreställ dig att köra en bil på vintern på en väg gjord av is. Förhållandena är hala och farliga. För att hålla din bil under kontroll måste du använda rätt mängd hastighet och tryck på acceleratorn. Om du går för snabbt kan du tappa dragkraft och snurra ur kontroll. Om du inte går tillräckligt snabbt fastnar du i snön.

 

Det är liknande för lastbilar som kör på isvägar. Dessa lastbilar transporterar varor till avlägsna områden där det inte finns något annat sätt att transportera dem. Förarna måste vara försiktiga när de reser på dessa vägar, eftersom ett fel drag kan leda till en allvarlig olycka.

 

Nyligen har det dock skett en övergång till en lägre växel för vissa lastbilsförare på isvägar. Denna förskjutning beror på den ökande populariteten för isvägar som en alternativ transportväg.

 

4. Använd din bils ABS -system:

I vissa delar av världen är isvägar ett nödvändigt transportsätt. Att köra på is kan dock vara förrädisk. För att öka din säkerhet när du kör på is använder du bilens ABS -system.

 

ABS -systemet hjälper dig att behålla kontrollen över din bil när du kör på is. Om du träffar en isig patch pumpar ABS -systemet automatiskt bromsarna för dig. Detta hjälper dig att hålla kontrollen över din bil och undvika att glida av vägen.

 

Om du reser i en region där det finns risk för isiga vägar, se till att du vet hur du använder din bils ABS -system. Detta hjälper dig att hålla dig säker när du kör under dessa farliga förhållanden.

 

5. Om allt annat misslyckas, vänd dig till gliden:

I de avlägsna delarna av världen är isvägar det enda sättet att komma runt. De är förrädiska och oförutsägbara, men för många människor är de det enda sättet att få sina varor till marknaden.

 

Men vad händer när isvägarna misslyckas? När temperaturen sjunker och isen blir för tunn för att stödja vikt? I dessa fall finns det bara en sak att göra: förvandlas till gliden.

 

Det är inte en lätt sak att göra. Det krävs skicklighet och erfarenhet att veta hur och när man ska förvandlas till gliden. Men för dem som vet hur kan det vara en livräddande manöver.

 

Så nästa gång du är på en isväg och saker börjar gå fel, kom ihåg: Om allt annat misslyckas, vänd dig till gliden.

 

Slutsats

Sammanfattningsvis, om du glider på is i en bil, kom ihåg att hålla dig lugn och ta följande steg:

-Keel in i bilden

-Använd dina bromsar sparsamt

-Turn i bilden

-Ja till mötande trafik