Service inom handeln med andra glasögon

 

En av de saker som förbryllar mig är den stora bristen på genuint härlig, inkluderande och inspirerande service inom handeln. Att inte fler handlare, – framförallt inom de kategorier där samma eller liknande varor kan handlas online, inte tagit ett stadigare grepp om personalen som faktiskt är deras skyltfönster utåt! Som verkligen kan skapa en skillnad gällande varför kunderna ska välja att gå-just-hit! Igen och igen. För att skapa andra resultat är det dags att lära medarbetarna att titta på service inom handeln med andra glasögon!

Kundmöten måste ju ALLTID vara bra!

Som min kollega My Gross som är en mästare på service brukar säga “Lyckade kundmöten och excellent service är en marknadsföringskanal utan motstycke”! 

Ändå går jag in i affär efter affär där expediter går förbi mig utan ett leende, utan att ens titta på mig. Bemöter mig med ointresse eller helt neutralt i kassan. Det är ju inte bara varorna utan själva upplevelsen som avgör om jag som kund upplever ett lyckat kundmöte – eller inte. Blir en god ambassadör för butiken – eller inte!

Vad gör mig till en god ambassadör?

Om jag inte blir sedd och bekräftad på ett ärligt och härligt sätt. Inte känner mig viktig. Inte känner mig speciellt välkommen, utan bara blir sedd som “en vanlig kund” som personalen måste möta dag efter dag, (stackars dem) då finns det ju inget som gör att jag vill bli en god ambassadör. Inget som gör att jag pratar om just denna butik till mina vänner, kollegor och kunder. Eller skriver om dem i sociala media.

Vad gör Nina unik?

Jag har en väninna som har en livsstilsbutik/klädbutik i Kungsängen. Inte ens i själva centrum, utan lite utanför centrum. 2808. Dit VALLFÄRDAR folk! Många av hennes kunder kommer in flera gånger i veckan för att se om hon fått in något nytt och förmodligen även för att få bli sedda, bekräftade och känna sig viktiga. För det är Nina och hennes medarbetare MÄSTARE på. Att få folk att känna sig viktiga.

Ninas modevisningar är alltid fullsatta

Så ofta jag kan och hinner går jag mannekäng på Ninas modevisningar och har gjort sedan hon öppnade 2808 för tre år sedan. Och det är helt galet! Fullt varje gång! Nina som kommer från eventbranschen VET hur viktigt det är att ha kunden i fokus. Och att varje möte är ett viktigt möte.

just för att hon behandlar sina kunder med hjärta, värme, nyfikenhet, omtanke, omsorg och excellens, så har hon proppfulla modevisningar med efterföljande shoppping av massa toppenglada kvinnor som känner sig inspirerade, sedda och bekräftade! Och som kommer tillbaka till 2808 dag efter dag. Vecka efter vecka. År efter år.

Den energi du sänder ut är en färskvara

Om du var jätte trevlig förra torsdagen, spelar ingen roll om jag möter dig för första gången idag. När du INTE är lika mysig. DET blir ju mitt aktuella intryck av dig (och ibland kanske även det första) Har man RÅD att ha personal som inte är som Nina och hennes gäng i en tid där man lika gärna kan handla det man säljer online?

Vi människor kommunicerar inte bara genom munnen, eller med kroppsspråket, utan även med vad vi sänder för energi. Vårt hjärta berättar ordlöst mer än vi tror. De flesta tror att det bara är det vi säger som räknas, men har du någon gång varit i närheten av någon som tydligt visar genom vilken energi de sänder att de inte bryr sig ett dugg om dig, så kan du nog känna i kroppen, hur ONT det kan kännas att bli ignorerad! Utesluten

Att se – bekräfta – och visa att man är viktig

Tittar man på Maslovs behovstrappa, eller 6 human needs, ser man att några av de viktigaste saker vi har i våra grundbehov som människor är just att känna oss viktiga, sedda och bekräftade. Även att känna oss som en del av flocken. Känna oss trygga. Känna samhörighet. Inkluderade. Inget av dessa behov blir tillgodosett av ointresserad personal!

Vi attraherar som vi tänker

Om jag drar detta ett varv genom mina SÅ KLART-glasögon och lägger till attraktionslagen till våra grundläggande behov som människor, så ser jag följande:

Attraktionslagen fungerar lika – attraherar lika. Universum är byggt i frekvenslager och på samma sätt som att inte p1 och p4 sänder på samma frekvens, vilket betyder att du inte han höra p1 genom att ratta in p4 och vice versa. På samma sätt sänder inte positivt fokus och negativt fokus på samma frekvens, vilket i sin tur betyder att;

  • Med en negativ attityd skapar man inga positiva resultat.
  • Med en neutral attityd skapar man inga positiva resultat.
  • En uttråkad och omotiverad medarbetare som varken utstrålar inspiration, kärlek, glädje, inkludering eller värme, skapar inte heller detta runt sig – utan sprider sin energi vidare, vilket gör att alla på samma frekvens dras till denna.

Om lika attraherar lika och vi vill ha glada nöjda kunder som kommer tillbaka – är det i DEN frekvensen vi behöver jobba! Motsatsen är alltså inte receptet för framgång och solklara goda ambassadörer!

Att ha “otur när man tänker”

Jag har en bekant som jag anser har lite otur när hen tänker ganska ofta. Hens devis är; “Alla är idioter till motsatsen är bevisad”. Så många “idioter” som hen påstår sig möta om dagen, har jag inte mött i hela mitt liv! Varför? Jag drar dem helt enkelt (nästan) aldrig till mig!

Varför?

Jag tänker att det är för jag har en helt annan inställning. Utgår ifrån att de allra flesta har en god utgångspunkt. Lägger mig vinn om att sprida god energi runt mig. Att se människor. Inkludera. Vara vänlig och omtänksam. Få människor att känna sig sedda och bekräftade.

Fundera på

För att sammanfatta sensmoralen i dagens inlägg vill jag ge dig två frågor att fundera på:

  1. Vilken affär/butik känner du dig verkligen sedd, bekräftad och viktig i? Känner att du vill vara en god ambassadör för.
  2. Om du är/känner någon som är afffärsidkare, tror du att din personal/deras personal får kunderna att känna sig lika sedda, bekräftade och viktiga som Ninas kunder?

Om du inte kan svara JA på den frågan, – vet du var jag finns. Jag hjälper er gärna att titta på service inom handeln med andra glasögon!

Med värme

 

Om Lili Öst

Lili Öst - CHANGEMAKER Coach, föreläsare, workshopsledare, författare, bloggare och podcaster. Artist i botten med ett förflutet bl a i sånggrupperna Family Four och Avec. Den senare återuppstår då och då för enstaka gig. Firar 40 år på scen som artist 2023 och 20 år som föreläsare. Författare bl a till böckerna Jag blir vad jag tänker och SÅ KLART-Hur DU & Attraktionslagen blir ett vinnande team. Drev podden Attraktionslagen 2.0 mellan 2018-2022 som resulterade i 200 avsnitt som du hittar där du hittar poddar. Korad till en av Sveriges TOPP 100 föreläsare 2019, 2020, 2021 och 2022
Det här inlägget postades i Blandat, Företagare, Service, Team & Ledare. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *