Tre viktiga frågor att ställa dig själv

Äntligen sommar!

Sommar och sol. Förhoppningsvis även lite ledighet. Oftast vill de flesta koppla av på semestern och kanske inte tänka på självutvecklande frågor, men eftersom de flesta också har så mycket att göra alla de andra månader om året som de jobbar, så de inte har tid då heller att reflektera! Vilket innebär att väldigt många aldrig får in självutveckling i kalendern.

Och vad innebär det? Ja, vi kan krasst konstatera att det är samma med oss människor som med företag; Utvecklas vi inte – avvecklas vi! Så idag vill jag bjuda på tre viktiga frågor att ställa dig själv.

Även värt att lyfta medvetenheten gällande detta

Om jag inte har koll på mina drömmar/önskningar, behov, gränser och preferenser, kan jag leda mig ganska länge i fel riktning om jag inte funderar över om var jag vill vara/vara på väg till, stämmer överens med var jag är nu/vilken riktning mina beteenden-ageranden-icke ageranden och fokuseringar leder mig!

Tre viktiga frågor att ställa dig själv

Vilka punkter är viktiga för dig? Relationen/singelskapet, jobbet, inre/yttre hälsan, vänskapsrelationer? Familjerelationer? Ekonomi. Välj de områden som är avgörande viktiga för DIG i ditt liv!

1.Är jag där jag vill vara gällande de viktigaste punkterna i mitt liv? 

Om ja – Fundera på hur du har tagit dig hit och hur du behöver göra/tänka/känna för att fortsätta vara där du vill vara/leda dig själv till nästa naturliga steg i rätt riktning.

Om nej – Fundera på hur du har tagit dig hit och hur du behöver göra/tänka/känna annorlunda för att komma ur det ogillade läget och ta ett första steg till ditt önskade läge.

2. Är jag medveten om, – lyssnar jag på, – möter jag mina behov?

Fundera över dina behov. Skriv ned de behov du kommer fram till, vilka du faktiskt möter och vilka du som du nu inser inte möter,  när du ger dig själv tid för eftertanke. Var ärlig mot dig själv i dina svar.

3. Har du svårt kommunicera dig själv?

I mitt arbete som coach möter jag många klienter som har svårt att kommunicera sig själva. Vad menar jag med att kommunicera sig själv kanske du undrar? Med det menar jag att man har så bra koll på sina egna behov, preferenser och värdegrund och vågar stå upp för dem genom att ha dem som grund i sin kommunikation i allt som gäller en själv. Att man själv respekterar vad man tänker, känner och uppfattar och tar sina beslut och kommunicerar utifrån detta.

En av anledningarna till att många har svårt att kommunicera sig själva, är att många faktiskt inte funderat så mycket över sig själva. Utan lever mycket i re-aktion på det som ÄR runtomkring dem. Ofta går med på saker som egentligen känns skaviga i kroppen – istället för att säga, det där funkar inte riktigt för mig, det där stämmer inte överens med hur jag ser på saken, det där känns inte bra för mig osv.

Fråga 1 och 2 hjälper dig att bli medveten om VAD som är viktigt för dig, hjälper dig att bli medveten om dina behov, om du möter dem eller inte och hjälper dig att hitta nya vägar där du behöver.

Tillsammans eller på egen kammare

Kanske detta kan vara något att reflektera över i solstolen, eller någon regnig dag när inomhuslek är att föredra? Är du i en relation kanske detta kan vara spännande att göra tillsammans. Med dessa frågor som grund kan man få igång många spännande samtal.

Är du singel, gör det själv eller tillsammans med en vän

Har ni stora barn, – gör först frågorna på egen kammare och ta sedan upp dem i ett gemensamt samtal. Ett perfekt verktyg för oss föräldrar att komma nära våra barn och få nya vinklar på frågorna kring matbordet. Och ett perfekt verktyg för våra barn att lära sig att ställa självreflekterande frågor.

Jag hoppas att dessa tre viktiga frågor att ställa dig själv, kan ge dig några nya riktigt bra insikter att bygga vidare på! Får du mersmak och vill arbeta vidare med dig själv i höst, så läs mer på www.liliost.se  om alla olika vägar jag har att erbjuda som kan hjälpa dig med din självutveckling!

Med värme

Om Lili Öst

Lili Öst - CHANGEMAKER Coach, föreläsare, workshopsledare, författare, bloggare och podcaster. Artist i botten med ett förflutet bl a i sånggrupperna Family Four och Avec. Den senare återuppstår då och då för enstaka gig. Firar 40 år på scen som artist 2023 och 20 år som föreläsare. Författare bl a till böckerna Jag blir vad jag tänker och SÅ KLART-Hur DU & Attraktionslagen blir ett vinnande team. Drev podden Attraktionslagen 2.0 mellan 2018-2022 som resulterade i 200 avsnitt som du hittar där du hittar poddar. Korad till en av Sveriges TOPP 100 föreläsare 2019, 2020, 2021 och 2022
Det här inlägget postades i Blandat, Kommunikation, Personlig utveckling. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *