Från utbränd till harmonisk

Från utbränd och kanske även oinspirerad huvudfoting som kostar företaget och samhället pengar – Till en harmonisk person och medarbetare som trivs på jobbet, med sig själv,  är i en mental och emotionell balans och älskar att vara en aktiv del av företagets väg till framgång.

Tänk om det fanns en annan väg från utbränd till harmonisk, – finns en annan väg,  än den som använts hittills där detta är möjligt! Skulle du vara intresserad?

Jag tror att jag behöver börja med att förklara vad jag menar med huvudfoting.

En huvudfoting menar jag är en person som är mest i sitt huvud och har skurit av kommunikationen mellan hjärta och huvud. Mellan känsla och tanke. Som tänker rationellt och strategiskt och som helt ignorerar om hens hela inre känslosystem larmar med hög signal att något känns generalfel – den rationella tanken till trots.

En huvudfoting känner inte efter. I alla fall inte på ett sätt som är nödvändigt för att vara sunt. En huvudfoting gör det som krävs. Ofta med en känsla av att inte ha något val. Ofta till en hög kostnad i längden, eftersom det lätt till slut leder till utbrändhet om vi kör över vår inre kompass igen och igen.

Kraven på jobbet och i samhället ökar ständigt och vi jobbar hårt på att möta dem.

Så hårt att många människor faktiskt går sönder. Vi är skapade för att jobba hårt, men om vi inte får återhämtningen vi behöver parallellt med det hårda arbetet börjar det slita på det mänskliga systemet. Vår konstruktion som människor ser likadan ut idag som den gjorde från början och det är bland annat det som ställer till det för oss, då vi beter oss som om vi utvecklat nya system, organ och funktioner i kroppen.

Vi är konstruerade för att mäkta med ett stort stresspåslag (kamp eller flykt) där hela systemet mobiliserar kraft både kemiskt och kognitivt för att möta den annalkande faran. Sen behöver kroppen gå ned i sparläge för att återhämta sig. Här går det snett på de flesta flanker i vårt moderna samhälle.

För att förutom det som kräver att kroppen går i kampberedskap, ska vi medan ångan är uppe även vara ”on top” i ett antal andra livsnödvändiga saker. Som familjelogistik, hänga med i alla mail från jobb, skola och diverse idrottsaktiviteter om man är förälder. Träna, ha ett socialt umgänge. Hänga med i samhällsdebatten, lyssna på poddarna alla pratar om. Se nyheterna för att vara uppdaterad. Ha egentid. Vara aktiv i sociala medier. Nätverka, ha tvättstugan, städa, tvätta OCH vara en läcker partner eller en läcker potentiell partner.

Stress är inte orsaksrelaterad för vårt kroppsliga system, vilket betyder att kroppen vet inte om, om det är en inre stress att mäkta med eller om det är ett faktiskt hot vi har att hantera. Vilket i sin tur betyder att FARA larmas hela tiden och vårt stresspåslag alltså blir konstant.

FOMO

Fomo – eller fear of missing out, läggs dessutom för många uppe på allt detta jag just rabblat upp. Rädslan att missa något. Att inte vara “med i flocken”. Att inte vara med där det händer. Detta grundar sig också i våra grundläggande behov som sträcker sig till tidernas begynnelse där det var avgörande viktigt att vara del av en flock, för ensam och utanför flocken betydde en säker död.

Detta tänker jag även är en stark anledning till varför det känns så oerhört jobbigt att inte vara inkluderad. T ex, att man ser på sociala medier att bara några av vännerna i gänget man brukar hänga med varit inbjudna på middag, men inte man själv. Eller att några på jobbet som du känner dig nära, går ut på lunch tillsammans utan att bjuda med dig.

Att vara inkluderad sitter så hårt implementerat i vårt cellminne eftersom det från början handlade om vår överlevnad, att även om vi försöker vifta bort det, känns oftast ändå ett skav i kroppen, att något är fel. Den här typen av känsla (rädsla för att dö) är ju också en stressor, som läggs på toppen av allt annat. Är man inte medveten som detta som jag nämnt hittills, är man inte heller medveten om dess påverkan på oss.

Psykisk ohälsa – ett problem för oss alla

Antalet svenskar som sjukskrivs på grund av psykisk ohälsa ökar kontinuerligt sedan 2010 enligt netdoktor.se. Den vanligaste diagnosen är stressrelaterad psykisk ohälsa där utmattningssyndrom är den svåraste konsekvensen av kronisk stress. Psykisk ohälsa har kommit att svara för en allt större del av sjukskrivningarna.

Varje år får över 600 000 personer i Sverige sjukpenning. Psykisk ohälsa motsvarar 50 procent av alla sjukfall för kvinnor och 39 procent av alla sjukfall för män enligt Försäkringskassan i en rapport från mars 2023.

Vad jag ser

Vad jag ser, när jag lägger ihop den här informationen, är att det finns oerhört många fallgropar i mångas vardagliga liv som leder raka vägen till utbrändhet och depression för en person som omedvetet har fastnat i fel fokus, som har låg självkänsla, duktig flicka/pojke syndrom, är till lagsare. Driven med extremt höga krav på sig själv och ett självprat som närmast liknar självmobbing.

Som inte har koll på varken sina behov eller gränser. Som inte har satt ord på sina grundvärderingar inför sig själv, utan därför kör över det hen känner är sant och riktigt. Gång på gång. Därtill interagerar vi dessutom med biofältet utanför oss själva i det vibrationella universum vi är en del av som också har en påverkan på vad vi sår och vad vi får skörda.

Många utbrända klienter

Jag har haft väldigt många klienter som antingen är sjukskrivna för utbrändhet eller varit sjukskrivna, och som känner att de inte kommer vidare med den hjälp de fått innan de kommit till mig. Det jag fått höra från 100% av mina utbrända klienter är att de hela tiden har behövt att se sig själva som sköra. Att de absolut inte får göra något som stressar dem. Bara behöver vila. Att de är sjuka. Skadade. Lätt kan bli ännu sjukare. Att de måste akta sig osv.

Självklart i all välmening! Och naturligtvis även viktigt ur ett medicinskt perspektiv. Men när jag tittar på hur denna information tas upp av hjärnan. När jag tittar på detta ur ett frekvensperspektiv. Vad man kastar ljuset på och vad man genom det implementerar som en sanning, så blir jag MÖRKRÄDD! När jag tittar på saken ur det breddade perspektiv jag arbetar utifrån ser jag att den här typen av fokusering är extremt kontraproduktiv och binder fast personen vid utbrändheten snarare än hjälper dem att läka.

Jag har haft många klienter som konstaterat efter några coachningstimmar med mig, att de plötsligt inte känner sig sjuka längre. Att de känner sig starkare och fulla av tillit. Att de vill lära sig mer om hur de kan tänka som fortsätter bygga dem. Varför? Jo för att jag arbetar med att bygga styrka, självmedvetenhet och självtillit – inte accentuera rädsla, oro och svaghet!

Från utbränd till harmonisk

Grunden till detta handlar till 100% om förhållningssätt, självkännedom, fokus och självtillit. Den som lider brist på det, är klart i farozonen för att svänga in på fel väg. Men det behöver inte vara så! Det perspektiv som jag tittar på det genom, kan hjälpa SÅ många människor att inte ens behöva närma sig den berömda väggen. Att mycket snabbare komma tillbaka till livet efter en utbrändhet.

Äntligen ett fungerande larmsystem

Jag har hört från så många  “jag kan inte stressa längre, min kropp reagerar oerhört starkt och jag blir sjuk direkt”

Min tanke är att det knappast är negativt! Om du har kört över dina gränser så till den milda grad att ditt system lagt ned. Kopplat dig förbi varenda brandlarm som satts igång, slagit dövörat till när kroppen försökt att påtala att det inte är en bra idé att koppla bort brandlarmet när det brinner, så är det väl fantastiskt att du ÄNTLIGEN har ett larmsystem som fungerar! Som du inte KAN stänga av! Det är inte att vara sjuk. Det är att ha ett fungerande larmsystem!

Vår inre stressor

Under mina flera tusen timmar som coach kan jag konstatera att den värsta stressen folk känner inte är den som är på utsidan, utan den som är på insidan. I form av tankar, oro, negativa förhållningssätt, negativa förväntningar. Noll lyhördhet för sina egna gränser. Katastroftankar, att man inte säger hur man mår och vad man känner. Duktig flicka, bror duktig. Höja målsnöret strax innan målgång och tala om för sig själv att man inte duger. Inte är bra nog. Negativt självprat.

Detta alena är grund nog för en utbrändhet, för som jag nämnde innan, så vet inte hjärnan vad som är ett faktiskt hot eller ett på insidan upplevt hot. Lägger man dessutom på för tung arbetsbelastning och för små möjligheter till återhämtning, är det lätt att se var detta leder i längden. Utmattning av systemet. Hur länge tror du motorn på din bil skulle hålla om du körde ut på motorvägen och försökte pressa bilen att köra 100km/tim på ettans växel?

Börja i rätt ände och arbeta pro-aktivt

Jag är 100% övertygad om att vi skulle kunna halvera antalet utbrända (om inte mer), vilket inte bara kostar företagen och samhället miljardbelopp varje år, utan även kraftigt försvårar livet för de som blir sjuka och deras familjer. Som orsakar kunskapstapp i företagen och ökad arbetsbelastning för de som måste göra den utbrändes arbetsuppgifter, – OM vi började i rätt ände.

Om vi börjar arbeta pro-aktivt och löpande med medarbetarnas mindset, förhållningssätt, självkänsla och självmedvetenhet. Titta på hur vi kan disponera arbetstiden smartare. Inför klarare strukturer och lär oss att kommunicera och kommunicera oss själva tydligare och vänligare.

Utbrändheterna i samhället är ett tydligt symtom på att vi gör något generalfel! Är det inte dags att börja titta på hur man kan göra istället?

Med värme

 

Om Lili Öst

Lili Öst - CHANGEMAKER Coach, föreläsare, workshopsledare, författare, bloggare och podcaster. Artist i botten med ett förflutet bl a i sånggrupperna Family Four och Avec. Den senare återuppstår då och då för enstaka gig. Firar 40 år på scen som artist 2023 och 20 år som föreläsare. Författare bl a till böckerna Jag blir vad jag tänker och SÅ KLART-Hur DU & Attraktionslagen blir ett vinnande team. Drev podden Attraktionslagen 2.0 mellan 2018-2022 som resulterade i 200 avsnitt som du hittar där du hittar poddar. Korad till en av Sveriges TOPP 100 föreläsare 2019, 2020, 2021 och 2022
Det här inlägget postades i Personlig utveckling. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *