Vikten av att välja fokus

Vikten av att välja fokus

Som coach, föreläsare och förändringskonsult pratar jag mycket om vikten av att välja sitt fokus. Klyschan “det är inte hur vi har det, utan hur vi tar det är verkligen ingen klyscha, – utan hard core verklighet!

Som jag skrivit och poddat om, förmodligen många fler gånger än jag kan minnas, så handlar det mesta i livet om hur vi förhåller oss till det vi erfar, upplever och går igenom. Hur vi fokuserar på daglig basis. Hur vi väljer att fokusera. Många ser det inte som ett val vi ens kan göra och är därför långt ifrån att förstå vikten att faktiskt välja att välja sitt fokus.

Jag hade en klient för många år sedan som inte var medveten om hens blixtsnabba fokus i negativ riktning, – vad det än gällde. Hen hade en fantastisk förmåga att snabbt som attan sortera bort allt positivt, för att kunna highlighta och landa i att se på saken ur ett negativt perspektiv. Det min klient inte var medveten om innan hen kom till mig, är att vi faktiskt har ett val gällande hur vi VÄLJER att fokusera! Och att vi behöver vara väldigt medvetna och ihärdiga gällande det valet.

Min klient var inte ens medveten om sitt fokus

Eftersom min klient aldrig innan arbetat med att bli medveten om sitt eget fokus, så blev det en stark insiktsresa att gå på coaching hos mig. Och ju fler insikter hen fick, desto fler förbättringar upplevde min klient i sitt liv!

RAS filtret både hjälper och stjälper

RAS filtret eller Reticular activating system som det är en förkorting för, är ett filter i hjärnan som man förenklat kan säga hjälper hjärnan att spara energi. Det tar bort ovidkommande information för att hjälpa hjärnan att hålla fokus på det som vi säger är viktigt.

Några vanliga enkla exempel på hur RAS filtret fungerar är om du t ex fått veta att ni är gravida, då ser ni plötsligt kvinnor överallt med gravidmage. ALLA verkar gravida! Har du bestämt dig för att du ska köpa en ny bil och vill ha en färg som du inte sett så många ha, – säg orange. Nog kryllar plötsligt hela staden av orangea bilar. Känner du igen det? RAS filtret hjälper oss att se den information som bekräftar det vi har vårt mesta fokus på.

RAS filtret och min klient

Så vad har detta att göra med min klient som jag beskrivit ovan? Jo, hen var så fokuserad på att se livet och allt där i genom ett negativt filter, vilket gjorde att hen berättade för sitt RAS filter vad det skulle sålla bort (alltså allt som inte bekräftade den valda fokuseringen) och lyfta fram det som hen berättat för sin hjärna att det var viktigt. (att se allt negativt )

Detta gjorde att personen i fråga fastnade i sin negativa fokusering eftersom RAS filtret filtrerade bort allt som var positivt och kunde “hota” den implementerade negativa fokuseringen. Jag skriver “hot” eftersom det går åt mer energi att förändra sitt fokus och börja tänka i nya banor – än att bibehålla det fokus man redan lärt hjärnan att ha. Och hjärnan är en överlevnadsmaskin som har som enda fokus – att få oss att överleva.

Om vi har ett för oss gynnsamt fokus är det ju fantastiskt att RAS filtret kan hjälpa oss att filtrera bort ovidkommande saker. Då hjälper det ju oss. Men när vi har fastnat i negativa loopar och lärt vår hjärna att det är sättet vi ska se världen på, då stjälper det oss, eftersom det hjälper hjärnan att sortera bort allt det som kan påverka hjärnan i en ny för oss mer positiv riktning.

En av anledningarna till varför självmedvetenhet är så viktigt

Detta är en av de många anledningarna varför det är så viktigt att bli medveten om sitt mesta fokus, medveten om hur styrda vi är av våra rädslor som många gånger är helt ogrundade. Medveten om våra tanke, känslo och handlingsmönster.

För OM och när vi inser att vi behöver ta upp en fight med hjärnan och vårt reticulära aktiveringssystem för att bryta en nedåtgående negativ tankespiral, då behöver vi vara mer motiverade än hjärnans programmering är stark. Det vill säga, vi behöver upprepa ett nytt sätt att tänka. Vi behöver öva på ett nytt fokus och nytt förhållningssätt tillräckligt länge och ihärdigt för att detta ska sätta sig i ryggraden på oss och bli det som hjärnan vill “skydda” och hålla  fast vid – istället!

Så, min fråga till dig är

Väljer du ditt fokus? Ett fokus som gagnar dig. Eller har du över tid “hamnat” i negativa tankeloopar utan att märka det? Och nu känner att du har fastnat i en negativ spiral, precis som min klient hade gjort?

Om du inser att du är i närheten eller spot on i min beskrivning av min klient, vill jag varmt rekommendera dig att ta ett medvetet steg i en ny riktning! Behöver du min hjälp,  hittar du mina kontaktuppgifter här.

Med värme

 

Om Lili Öst

Lili Öst - CHANGEMAKER Coach, föreläsare, workshopsledare, författare, bloggare och podcaster. Artist i botten med ett förflutet bl a i sånggrupperna Family Four och Avec. Den senare återuppstår då och då för enstaka gig. Firar 40 år på scen som artist 2023 och 20 år som föreläsare. Författare bl a till böckerna Jag blir vad jag tänker och SÅ KLART-Hur DU & Attraktionslagen blir ett vinnande team. Drev podden Attraktionslagen 2.0 mellan 2018-2022 som resulterade i 200 avsnitt som du hittar där du hittar poddar. Korad till en av Sveriges TOPP 100 föreläsare 2019, 2020, 2021 och 2022
Det här inlägget postades i Personlig utveckling. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *