Ett kraftfullt verktyg när livet gör en u-sväng

Du som har varit med om att livet gjort en u-sväng, vet med säkerhet hur svårt det kan vara att hitta balansen igen. För att hitta balansen kan man behöva ett kraftfullt verktyg. Något att hålla i handen och luta sig mot för att hjälpa sig själv att återfå den tappade balansen. Det verktyget bjuder jag på idag.

Du kanske undrar vad jag menar med u-sväng? Jag tänker, något som händer som får dig att åka baklänges en stund. Behöva backa från det du har som du kanske trivs med, till något som du inte alls hade planerat in i ditt liv, som kanske känns främmande, oinbjudet och/eller skrämmande.

En u-sväng kan vara en massa olika saker.

Det kan vara sjukdom, dödsfall, utbrändhet, otrohet. En skilsmässa man inte såg komma, ekonomiska problem, uppsägning, svek mm

Det som är gemensamt är att det är något som skakar grundvalarna. Som får en att tappa balansen och kanske även känslan av att vara utom kontroll.

Vi är många som gått igenom en eller flera av de saker jag räknat upp. Vissa har varit tvugna att ta sig igenom alla.

Det som är avgörande viktigt

Saker händer oss i livet och det som verkligen är avgörande viktigt när det händer är hur vi väljer att förhålla oss till det. Det är faktiskt något vi kan påverka! Vi får en otrolig skillnad i både kraft, mental kapacitet och hur vi känner i processen om vi faktiskt gör ett aktivt val och håller det top of mind.

Nu menar inte jag att vi ska lägga lock på alla våra känslor och låtsas som det regnar, men många har en tendens att svärta ned HELA livet när någon del av livet är fel. Och håller hela livet under en “våt filt” tills detta som hänt reder upp sig/landar. Då först kan man lyfta blicken. Problemet är dock ofta att så fort något lugnat sig, är det något annat som snart blir turbulent och då ska den våta filten fram igen… Har man det som beteende, är risken stor att man lever en stor del av livet, under den våta filten!

Att byta frekvens

Du som har följt bloggen ett tag har i tidigare inlägg fått bekanta dig med David R Hawkins Map of consciousness, där brytpunkten mellan att vara i kamp och vara i sin kraft går vid 200 på denna skala. Att vara i kamp är aldrig gynnsamt för oss för det gör oss mindre smarta, mindre lösningsorienterade, mindre uthålliga. Ger oss sämre tålamod. Vi får svårare att hantera våra relationer och det är dessutom otroligt lätt att fastna i kampen och bli en megamagnet för att dra till sig ännu mer saker som krånglar.

Bara att gå upp i acceptans, hjälper oss mer än de flesta förstår. Ok, just nu är det så här. Hur kan jag förhålla mig till detta som ger den minst sämsta känslan i magen? Hur kan jag se på det här för att, – trots svårigheterna, få tillgång till min egen kraft?

Det här är otroligt viktiga frågor att ställa till sig själv och reflektera över.

Hur jag använde min egen metodik

Det här fungerar väl inte på sorg i alla fall!? Jag kan berätta utifrån min egen erfarenhet. Båda mina föräldrar dog 2016, med mindre än tre månaders mellanrum. Här är det lätt att säga att 2016 var ett riktigt skitår, för båda mina föräldrar gick bort. Men så var det inte, för innan pappa dog i juli var det ett bra år med massa roliga saker som hände.

Och trots att det blev dubbla dödsfall, dubbla begravningar, dubbla bouppteckningar. Renovering, styling och försäljning av deras lägenhet. Därtill en massa sorg att hantera, en familj som förlitade sig på att jag skulle vara driven, tröstande och ansvarstagande, så blev det otroligt värdefulla tre månader med mamma innan hon gick bort. Det blev även massa bra saker som hände efter de båda gått bort. Men mellan alla dessa fantastiska saker, så fanns det självklart en djup sorg, mycket emotionell stress och stor saknad.

Jag vet inte hur jag hade klarat mig genom den här perioden om jag inte hade använt mig av min egen metodik. Om jag inte hade vetat hur viktigt det är att jobba medvetet med att fylla på mig med energi genom sånt som jag älskar, för att balansera upp den förlamande sorgen. Att inte låta sorgen, stressen och det tunga ansvaret helt konsumera mig. Jag använde mig frekvent av mina cylindrar. En metod som du kan ladda ned gratis HÄR.

Ett otroligt kraftfullt verktyg som du kan använda på så många olika sätt!

Man behöver ge sig själv en paus

Många som har våt filt syndromet, ger sig aldrig någon paus, utan låter det som vänt upp och ned på deras tillvaro, få ha bästa sändningstid – hela tiden. Man låter det oönskade fylla ens tankar, hjärta, lungor, kropp och själ till bredden och man tillåter sig inte för en sekund att pausa skiten. I tron om att det inte finns något alternativ. Till och med kanske känner att det inte passar sig. Men det vill jag påstå att det gör.

Om man är villig att ta kommando över sitt fokus och inte bara vara i reaktion på sina känslor. Om man tillåter sig att pausa sorgen/krisen med jämna mellanrum och lämna space för glädje, hög energi, njutning och läkande skratt. Jag säger inte att det är lätt, men att det går. Att ta en paus från skiten är inte att stoppa huvudet i sanden, utan att ge sig möjligheten att få upp näsan över vattenlinjen. Att bygga sin egen kraft parallellt med att skiten pågår.

Min väninna blev överkörd av en buss

En nära vän till mig vet på riktigt hur det känns att bli överkörd av en buss! Ett uttryck man ofta använder när man vill poängtera att något känts jäkligt tungt. Hon låg på sjukhus i månader och det var inte många från början i läkarkåren som ens trodde hon skulle överleva, och om hon mot förmodan gjorde det, skulle behöva tillbringa resten av sitt liv i rullstol. Det var inte många ben som inte var brytna i hennes kropp.

Min väninna är terapeut och mental tränare så hon visste hur avgörande viktigt hennes fokus och förhållningssätt var för hennes tillfrisknande, så hon tillät sig två ggr/dag, på bestämda tider och bestämd tidsrymd att gråta floder, tycka synd om sig själv och vältra sig i självömkan. Övrig tid hade hon fullt fokus på att se till att bidra till sin egen läkning av både kropp och själ, sin positiva livssyn och sitt goda humör. Idag fortsätter hon att hålla yogaklasser och tävlingsrider som innan!

Summa sumarum

Vad jag vill inspirera för tankar den här veckan är att hjäpa dig som läser, att förstå kraften i ditt eget fokus. Och att det finns en mer gynsam väg när livet bjuder på en u-sväng, än att helt fastna i bajspåsen. (Du som har hört talas om mina påsar vet vad jag menar. Du som är ny – sök bakåt bland bloggarna för att komma med i matchen)

Kloka citat på temat

Jag vill runda av bloggen idag med två väldigt kloka citat. Absolut inga klyschor, utan livskunskap i sin renaste form, som starkt tangerar det jag skrivit om idag.

”Motgångar är en del av livet. De kan inte kontrolleras. Det vi kan kontrollera är hur vi reagerar på motgångar” – Buddha

”Motgångar får vissa människor att bryta ihop, andra att överträffa sig själva” – okänd

Med värme

Om Lili Öst

Lili Öst - CHANGEMAKER Coach, föreläsare, workshopsledare, författare, bloggare och podcaster. Artist i botten med ett förflutet bl a i sånggrupperna Family Four och Avec. Den senare återuppstår då och då för enstaka gig. Firar 40 år på scen som artist 2023 och 20 år som föreläsare. Författare bl a till böckerna Jag blir vad jag tänker och SÅ KLART-Hur DU & Attraktionslagen blir ett vinnande team. Drev podden Attraktionslagen 2.0 mellan 2018-2022 som resulterade i 200 avsnitt som du hittar där du hittar poddar. Korad till en av Sveriges TOPP 100 föreläsare 2019, 2020, 2021 och 2022
Det här inlägget postades i Personlig utveckling. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *