I vilken riktning leder mina beteenden mig?

Det är verkligen en fråga som är oerhört viktig att reflektera över med jämna mellanrum! – I vilken riktning leder mina beteenden mig? Gillar jag mina resultat, eller finns det faktiskt några jag behöver se över?

Stanna upp – reflektera

Ibland är det så nyttigt att bara stanna upp och tänka till. På var man är, både på insidan såväl som på utsidan. Det är så otroligt lätt att fastna i att hantera verkligheten, istället för att skapa den.

Orsak och verkan

Du som har följt bloggen ett tag kanske minns att jag berättade i början av augusti att jag hade kommit till vägs ände med ett av mina beteenden, som verkligen inte gett mig ett önskat resultat. Gällande min vikt. Jag tog mig en rejäl funderare över vilka beteenden som behövde förändras för att inte leda mig själv i så galen rikting igen, så nu 41 dagar senare och 16 kg lättare och med massa nya insikter som kan hjälpa mig att inte bara mina önskade resultat – utan även leva dem, fortsätter jag steg för steg i en riktning som leder mig till de resultat jag vill ha. Istället för att fortsätta att leva i reaktion på de resultat som jag inte ville ha!

Några borrande frågor att ställa dig själv om dina beteendemönster

Många gånger är vi inte ens medvetna om att vi har beteenden som ligger till grund för, – inte bara våra önskade resultat utan även de oönskade. En stor del av oss människor är inte riktigt fostrade att vända blicken inåt tillräckligt ofta och vara självreflekterande, vilket gör att alltför många missar den lilla detaljen att lägga ett pussel av sitt eget beteende – sin attityd, sitt eget fokus, sina egna sanningar och de resultat de skapar i den direkta närheten. Ett flertal ser inte heller när det är de är de som skapar det som sker, – utan ser det mer som att det är saker som händer dem.

Hur ser dina beteendemönster ut som privatpersonen DU?

I vilka avseenden gagnar de dig? I vilka försvårar de för dig eller till och med stjälper dig? Har du gjort någon inventering av dina beteendemönster på sistone? Har du tagit dig tiden att ta reda på hur de korrelerar med de resultat du lever?

Hur ser ditt professionella DU ut?

Hur ser dina beteendemönster ut där? Är du samma människa privat som på jobbet? Om inte, – hur kommer det sig? Och går ditt privata beteende då stick i stäv med ditt professionella? I vilka sammanhang och relationer leder du dig själv till önskade resultat och vilka sammanhang slirar det? Att reflektera över frågor som dessa kan faktiskt ge livsförändrande insikter!

Har du koll på din karta och kompass?

Om vi inte blir självreflekterande och tar ett stadigt grepp om vem och hur vi vill vara, vad det är för typ av resultat som våra beteenden ska landa i eller kunna attrahera, hur ska vi då kunna utröna om vi är på rätt spår? Ta till exempel något så svårt men ändå egentligen så enkelt som framgång.

  • Vad är framgång för dig privat?
  • Vad är framgång för dig professionellt?
  • Vad är framgång för företaget?

Betyder framgång verkligen samma sak i dessa tre frågeställningar? Med all säkerhet inte! Om du inte definierat dessa för dig själv och om ni inte definierat dem i företaget samtidigt som du/ni inte är klara över era tongivande beteendemönster, individuellt och i grupp, – då är det lätt att vara på väg i fel riktning utan att ens reflektera över det …

Tänk om det var så att dina egna omedvetna beteendemönster i samarbete med andras omedvetna beteendemönster var anledningen till onödiga utmaningar på jobbet, utbrändheter, sviktande kollegialitet och för tunna siffror på sista raden.

Jag tänker så här

Vi har alla allt att vinna på att börja arbeta med Personal Management både privat såväl som i företagen. Att löpande lyfta både blicken, nya rön och frågeställningar för att skapa en självmedvetenhet och utvecklas på insidan i samma takt som utsidan utvecklas och är i ständig förändring.

Hur tänker du? Är du redo?

 

Med värme

 

Om Lili Öst

Lili Öst - CHANGEMAKER Coach, föreläsare, workshopsledare, författare, bloggare och podcaster. Artist i botten med ett förflutet bl a i sånggrupperna Family Four och Avec. Den senare återuppstår då och då för enstaka gig. Firar 40 år på scen som artist 2023 och 20 år som föreläsare. Författare bl a till böckerna Jag blir vad jag tänker och SÅ KLART-Hur DU & Attraktionslagen blir ett vinnande team. Drev podden Attraktionslagen 2.0 mellan 2018-2022 som resulterade i 200 avsnitt som du hittar där du hittar poddar. Korad till en av Sveriges TOPP 100 föreläsare 2019, 2020, 2021 och 2022
Det här inlägget postades i Blandat, Företagare, Kommunikation, Personlig utveckling, Team & Ledare. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *