Vilket humör VÄLJER du att ha oftast?

Vilket humör VÄLJER du att ha oftast?

Ja, det är faktiskt ett val! Men många gånger lever vi snarare i re-aktion på våra egna känslor som vi låter löpa utan styrning! Men precis som man kan rida in en häst – kan vi ta kontroll över vilken typ av känslor som vi låter styra oss.

Hur får de tre översta bilderna dig att känna dig?

De är laddade med enormt mycket negativ energi och bara genom att titta på bilderna – känner i alla fall jag obehags känsla. En person som har nära till sina aggressiva och negativa känslor, tror ofta att det är något de får acceptera att leva med för att de bara är så. Och de runtomkring får bara också lov att lära sig leva med det. Så är inte fallet. Du kan styra dina känslor – även de negativa och ilskna. Att vara arg, brusa upp eller att tillåta sig att ofta vara sur, lättirriterad, lättkränkt och frustrerad tar enormt mycket energi. Både från den som härbärgerar känslorna och från alla runtomkring.

Är det verkligen ok?!

Om du är en arg person, eller har ett hett temperament som det så fint kallas

Tänk efter – handen på hjärtat, –

  • Vad ger dessa utbrott eller tillstånd dig för avkastning?
  • Hur vinner du något på att tillåta dig att kräkas ut eller visa alla negativa känslor som kommer i din väg?
  • Vad vinner du?
  • Hur påverkas du?
  • Hur påverkar dessa utbrott eller tillstånd din omgivning?

Bli lite obs på din omgivning

Nästa gång DU är på dåligt humör, lägg märke till vad som händer med människorna runtomkring dig. Hur blir stämningen? Hur blir deras humör? Vilket bemötande får du? Och vad är du ansvarig för att sätta igång?

En ledande fråga naturligtvis, – men vilken person är roligast att ha i sin närhet? – En sur, lätt irriterad, lynnig och grinig person eller en person som hela tiden medvetet jobbar på att sprida glädje, vänlighet, omtanke, uppmärksamhet och harmoni omkring sig? Jag skriver jobbar på, för det är inte alltid man känner att det kommer naturligt. Men vi kan alltid bestämma oss för att det är detta tillstånd jag vill ha och vara i – och därmed också jobbar på att ständigt befinna sig i. Det är ett medvetet val!

Jag menar inte att vi aldrig får reagera, eller bli arga när situationen kräver. Men många lever i ett ständigt negativt läge. Vilken suger musten ur både den det gäller och de som blir drabbade.

Det kanske inte är dig  jag beskrivit  här – men någon nära dig.

Lever du ihop eller jobbar med någon som har dessa tendenser – våga ifrågasätt, kommunicera vad det gör med dig/med er, fast gör det inte när personen i fråga har ett utbrott – gör det när det är lugnt, för annars lär han/hon inte lyssna. Be dem läsa det här blogginlägget som start på samtalet kan kanske vara en bra idé?!

Även om du – eller denna närstående person/personer hittills levt med mycket negativa känslor både i omlopp och i fokus – så kan man ändra på det för vi har alltid ett val!

Se nu på dessa tre bilder ovanför – vad ger de för känslor?

Härliga positiva bilder av glada människor! Man har inte roligare än man gör sig som det gamla talesättet säger – och det stämmer till 100%! OM du är en lättirriterad, frustrerad person, ta dig en riktig funderare på om dessa sidor verkligen gagnar dig. Vad har de skapat i ditt liv hittills? Och vad har du gett din omvärld, din partner, din familj, dina kollegor och vänner med dessa sidor hittills?  Gäller det någon i din närhet, fundera över samma frågor

Vilken påse jobbar du med mest?

Och framförallt;- Vilken påse jobbar du med när du låter dessa tankar och känslor få dig fast? Guldpåsen (där vi plockar ned positiva takar, känslor och situationer), – eller bajspåsen (där vi plockar ned alla negativa tankar, känslor, förhållningssätt och situationer)?

  • Om du känner igen dig i detta (mycket eller lite) fundera på varför du har hamnat i den här loopen där du är arg, frustrerad och lättirriterad. Och vad det skapar i ditt liv.
  • Om det gäller någon i din närhet, hjälp dem med samma frågor och fundera själv över hur deras anger management påverkar dig i ditt liv.
  • Fundera på/Samtala om hur kan man/du/ni kan hitta ett bättre sätt att möta det som gör skapar frustration och irritation?
  • Hur kan man/du/ni kan hitta ett positivt och konstruktivt sätt att berätta när ni är missnöjda?

Jag avslutar som jag började med att fråga, – Vilket humör VÄLJER du att ha oftast? Om du inte redan tidigare valt, kanske det är dags att faktiskt göra ett aktivt val från och med nu? Det kommer gagna både dig och de runt omkring dig! Och framförallt kommer du att MÅ bättre! Lycka till!

Med värme

Om Lili Öst

Lili Öst - CHANGEMAKER Coach, föreläsare, workshopsledare, författare, bloggare och podcaster. Artist i botten med ett förflutet bl a i sånggrupperna Family Four och Avec. Den senare återuppstår då och då för enstaka gig. Firar 40 år på scen som artist 2023 och 20 år som föreläsare. Författare bl a till böckerna Jag blir vad jag tänker och SÅ KLART-Hur DU & Attraktionslagen blir ett vinnande team. Drev podden Attraktionslagen 2.0 mellan 2018-2022 som resulterade i 200 avsnitt som du hittar där du hittar poddar. Korad till en av Sveriges TOPP 100 föreläsare 2019, 2020, 2021 och 2022
Det här inlägget postades i Blandat, Kommunikation, Personlig utveckling. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *