Är du hi-jackad av din hjärna?

Vet du om att du kan bli hi-jackad av din hjärna?

Ja det är faktiskt sant och det är något som är oerhört viktigt att bli medveten om, för ibland är vi hi-jackade av vår hjärna som håller oss fast i oönskat läge, fast vi egentligen vill ta oss därifrån.

Vi är så mycket mer än tankar och känslor

Det de flesta inte riktigt har koll på är att vi har en massa kemiska processer aktiva i kroppen hela tiden som påverkar hur vi både tänker och känner. Ett stort antal kemiska processer som styr oss. När vi blir medvetna om dessa kan vi börja att ifrågasätta våra beteenden på ett nytt sätt såväl som förstå varför vi gör saker vi egentligen vet att vi inte mår bra av eller som leder oss i rätt riktning.

Vi har även hormonella processer som vi har allt att vinna på att ha koll på

Du har säkert hört talas om signalsubstanser?! De tre viktigaste signalsubstanserna förknippade med känslor är serotonin, dopamin och endorfiner, vilka påverkar vårt humör, våra känslor och kan skapa beroende. Dessa tre har en sak gemensamt även om de har olika uppgifter i kroppen och det är att de aktiverar hjärnans belöningssystem och ger en känsla av välbefinnande. Men välbefinnandet behöver inte alltid vara bra för oss.

Beroende kan komma i många olika skepnader

Välbefinnandet kan även vara trygghet med att man gör samma sak och det gillar hjärnan. Men även om denna samma sak inte är bra för oss hi-jackar vår hjärna oss och “lurar” oss att göra samma sak, igen och igen för att få den kemiska coctail som kommer utav detta.

Man har då blivit beroende. Och man kan bli beroende av det mesta, inte bara rökning, alkohol, sex, träning eller droger, utan även av tankar, känslor och beteenden. Att bli beroende av tanke- och handlingsmönster som håller oss kvar i vårt ogillande läge är en svår nöt att knäcka, då vår hjärna har hi-jackat oss och vill att vi ska vara kvar i det som ger oss denna specifika coctail.

Även om en del av oss VILL att vi ska bli av med det som håller oss fast i en oönskad situation, så är vi fast i ett beteende som hela tiden leder till samma punkt. Därtill kan det ligga andra saker som också håller oss kvar, t ex att vi genom att vara kvar inte riktigt behöver ta ansvar och göra det jobbiga jobbet med att förändra vårt tanke och känslomönster. En del kan också få “sjukdomsvinst”. Det vill säga, att man får uppmärksamhet och omtanke som man inte vill bli av med.

Så, känner du att du har blivit hi-jackad av din hjärna?

Har du något område i ditt liv där du konstant svänger fel? Fastnat i tankemönster som stressar sönder dig? Upprepar ett beteende som ger dig oönskade resultat? Om du kan svara ja på någon av dessa saker, behöver du lära dig tillräckligt mycket om dig själv och din kropps funktioner som gör att du kan ta kommando och börja leda dig själv i en annan riktnining. För om du inte tar upp fighten mot din hjärna som hi-jackat dig, kommer den fortsätta att styra ditt liv! Behöver du hjälp, vet du var du hittar mig!

Med värme

Om Lili Öst

Lili Öst - CHANGEMAKER Coach, föreläsare, workshopsledare, författare, bloggare och podcaster. Artist i botten med ett förflutet bl a i sånggrupperna Family Four och Avec. Den senare återuppstår då och då för enstaka gig. Firar 40 år på scen som artist 2023 och 20 år som föreläsare. Författare bl a till böckerna Jag blir vad jag tänker och SÅ KLART-Hur DU & Attraktionslagen blir ett vinnande team. Drev podden Attraktionslagen 2.0 mellan 2018-2022 som resulterade i 200 avsnitt som du hittar där du hittar poddar. Korad till en av Sveriges TOPP 100 föreläsare 2019, 2020, 2021 och 2022
Det här inlägget postades i Personlig utveckling. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *